Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2015. január 25., vasárnap

Ártalmak idejére

with 0 Comment


Mottó: A másokkal való érintkezésben legelőször azt kell megtanulnunk, hogy hagyjuk a maguk sajátos módján boldogulni az embereket.  (Henry James)


Egykor és ma

Kié a televízió? A rendszer változásakor, szóval a kezdetek kezdetén, vitaműsor indult a TV-ben. Összesen 6219 szervezet, egyesület, mozgalom képviselői ültek össze hangulatos eszmecserére. Hihető.
A felkonferálás alatt több millió néző felállt, kikapcsolta készülékét. Ez is hihető.
Napjainkban izgalmas beszámolók, a valóságot sűrűn szondázó riportok zúdulnak végig a csatornákon. Minden nagyon jó, s egyre jobb lesz, mindennel meg is lehetünk elégedve.
Az emberek ülnek és révedeznek.
Persze, hogy hihető. Most is övék a képernyő.


Ismerős kérdések, új válaszok

– Hányas vagy? Hatvannyolcas? Akkor mi már félszavakkal is megsértjük egymást.

– Hányas vagy? Mindegy is. Mi ezer szóból sem értjük meg egymást… Mi nem értünk a szóból.


Öröm

Este van. Mindenki hazaért. Megvacsoráznak, majd a család aludni tér. Lefekvés után végiggondolják, mi is volt aznap. Aztán elégedetten hunyják le szemüket – amit igazán megértünk.
Ma is megúszták infarktus nélkül.


Nehéz megérteni

Útlezárással tiltakoztak a balmazújvárosiak a helyi önkormányzat által bevezetett földadó ellen. Az érdekes ebben: az agrártárca egyetért a tüntető földművesekkel. Nyilván egy vezetőnek sem jutott eszébe, hogy a helybéliek mi miatt szegényedtek el. Az esemény kapcsán egy kommentelő azt írta: „Balmazújvárosnak kell a pénz, hát adóztat. Nehéz megérteni, hogy ez egy helyi probléma?”   
Több nappal korábban értesülhettünk: tizenhárom Tesco-üzlet hamarosan biztosan lehúzza a rolót. E következményt maga a nemzetgazdaság miniszter „egyedi vállalati problémák” okával magyarázta. Nyilvánvalóan ezzel támpontot adott: hogyan értékelendők a vasárnapi zárva tartás miatt is várható további kereskedelmi leállások.   
Minden világos. Létezik például a nem megszorító adók terebélyesedő rendszere, s vannak, lesznek a helyi, egyedi vállalati problémák.


Emlék

Párbeszéd a közelmúltból.
– Gyűjtök még pár ezret a kriptámhoz …
– Miért sietsz?
– Tudhatnád, veszélyeztetett generáció vagyunk. A bajok csak gyűlnek – a negyvenesek korán halnak.


Kérdezz helyesen!

– Ki kér szót? – A kérdés után nyomasztó csend.
– Ki nem kér szót? – kérdezte legközelebb az elnök.
Elképesztő a hatás: a karok mind a levegőben.
Helyes kérdésfeltevés, megfelelő aktivitás – hangzott ezután a kommentár.


Kinek mi jár?

Biztosítókat foglalkoztató kérdés: jár-e annak kártérítés, akit a saját okossága vakított el? Netán lehet keresnivalójuk azoknak is, akik emiatt pórul jártak?
Nyerteseink a helyes megfejtés jutalmaként újabb kérdésre válaszolhatnak!



A kép Péter Ildikó munkája, a Határok című kiállításáról.




0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.