Tisztelt Szerők, Látogatók!

A Láncolat Műhely weboldalának munkáját 2017 szeptemberétől a Comitatus internetes irodalmi folyóirat (www,comitatusfolyoirat.blogspot.com) váltja fel.
A továbbiakban közlésre szánt írásműveket, egyéb alkotásokat a comitatusfolyoirat@gmail.com email címre várunk. A megadott elérhetőségen az itt megismert kritikusok bírálják el a küldeményeket és reagálnak a küldött anyagokra.

Szinay Balázs,
főszerkesztő

2013. november 13., szerda

Művészet tésztával és habbal

with 0 Comment


Mézeskalácsot már legalább egyszer az életében mindenki sütött. Sok helyütt kötelező karácsony előtti program. Ha készítjük, akkor pedig többnyire saját részre készül, hogy az ünnepeket megédesítsük általa. Azonban akad olyan, akinek nem pusztán az ünnep elmaradhatatlan velejárója a mézeskalácssütés, hanem már-már szenvedélyévé vált, a hétköznapokban is. Ráadásul esetében inkább alkotás a mézeskalács készítés, amitől süteménye jobban tartozik a dísztárgy fogalomkörébe.
Czinkné Judit, vagy ahogyan az internet által sokan ismerik, Mézesmanna, már rég kinőtte az ünnepekre korlátozódott mézeskalács „gyártást”. Porcelánfestői gyakorlatával másként kezdett el viszonyulni a mézes süteményekhez, mint ahogyan általában szoktunk. Konkrétan festővászonnak használja a sütemény felületét, amelyre ételfestékkel tulajdonképpen határtalan fantáziájával bármit tud festeni. Ami elsőre elbűvölőnek hat az alkotásaiban, az a színek kellemes harmóniájában található. Olykor nagyon lágy, mosott, pasztell színeket ötvöz, máskor meg karakteresen, alapszínekkel, vastagon írókázik a süteményre. Azonban bárhogy is kerül rá a dísz, mindig egységes és sosem keveredik egyik stílus a másikkal egy díszítésen belül. Hogy milyen kép vagy minta kerül a sütemény felületére, az hangulatától függ. A magyaros-csipkés mintázat a legjellemzőbb díszítése, illetve az ilyen jellegű készítései söprik be a legtöbb elismerést. Gyakran készít ecsettel festett, általában virágmotívumot, vagy kanyargó indákat ábrázoló mézeseket is. A hab a tortán, azaz a legprofibb munkái kétségtelenül a 3 dimenziós, mézeskalács alapra helyezett térbeli figurák. A roppant törékeny és kényes díszítőhabból például készített már elegáns, régi időket idéző akasztós madárkalitkát, valamint láthatunk tőle kecses, széttárt szárnyú pillangót, ami pusztán tojáshab vázból áll. Ezek az alkotásai túlzás nélkül nevezhetőek művészi alkotásoknak. Látván ezeket az elképesztően precíz munkákat, egyértelművé válik, hogy Judit szívesen tágítja a határait nem csak saját tudásának, hanem az alapanyag adta lehetőségeknek is.
Bár a munka minden egyes lépését egymaga kísérletezte ki és tanul meg, természetesen neki is van példaképe, akinek nagyra értékeli munkásságát. Noé Kornélia Nelly, aki nem mellékesen hímestojás és mézeskalács készítő népi iparművész, valamint Gránátalma és Kézműves Remek díjjal jutalmazott művész, inspirálóan hat Juditra. Nagyon szívmelengető tud lenni, amikor egy tehetség, egy másik tehetség alkotása előtt hajt fejet. Persze, kettejük stílusa meglehetősen különböző és pontosan ez az, ami olyan értékessé tesz egy művészi alkotást: az egyediség.
Judit, az elmúlt tizenegynéhány évnyi mézeskalács készítés adta sikerein felbuzdulva, most már eljutott oda, hogy minden idejét ennek a kedvtelésnek szánhatja, hiszen főfoglalkozásként űzi.
Tudását a jövőben szeretné átadni, valamint ha igény van rá, munkáit külföldön is értékesíteni. Mint mondja, az elmúlt évek tanulóidőszaka alatt kialakult egy olyan stílusa, amivel ízléses munkákat tud kiadni a kezéből. Ez adja a bátorságot ahhoz, hogy merjen nagyot vagy legalábbis az eddigiekhez képes nagyobbat álmodni. Értékteremtő mestersége pedig egy újabb ékessége a hazai iparművészetnek.




0 Hozzászólás:

Megjegyzés küldése

► Üzenőfal / Kiajánló: itt osszthatod meg az által ajánlott műveket!


Üzenőfal használat: A fenti gombok segítségével be tudtok jelentkezni. A "Guest" opció azt jelenti, hogy egyszerűen csak begépelitek a neveteket.